|
|
|
... az a probiotikus baktériumtörzs, melyet BASF és az Organo Balance közösen fejlesztett ki.
A fogszuvasodás elleni hatékony védelem
A fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans nevű baktérium állandóan jelen van a fogak felületén, ahol a cukrot agresszív savakká alakítja át, mely elpusztítja a fogzománcot. ,,A fogszuvasodást megakadályozó laktobacilussa... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Táplálék nélkül is megél
A tudósok sokáig hittek abban, hogy a streptococcus mutans, amely a szájüregben él, okozza a fogszuvasodást, s hogy élelemre van szüksége a túléléshez. A floridai kutatókat azonban sokkolta, amikor rájöttek, hogy ez a baktérium könnyen alkalmazkodik az új feltételekhez, és táplálék nélkül is megél. Szerencsére a hirtelen környezeti változás... |
|
|
|
|
|
|
|
... megtelepszenek benne. Szánkban egy folyamatosan változó ún. mikrobaflóra jön létre, melyet különböző mikroorganizmusok alkotnak.
Ezek közül kitüntetett szereppel bírnak a Streptococcus viridans baktériumcsoport tagjai (S. salivarius, S. mutans, S. mitis, S. sanguis) és a Lactobacillusok (L. acidophilus, L. casei). Elsődleges feladatuk az egészséges szájüregben, hogy eg... |
|
|
|
|
|
|
|
... kutató sokéves munkával az ősi kínai orvoslás alapján olyan természetes alapanyagokból állította elő a narancsízű édességet, amelyek megölik a fogszuvasodást okozó baktériumot, a Streptococcus mutans nevű kórokozót - olvasható a UCLA honlapján. A kutató nyolc évvel ezelőtt kezdte el vizsgálni a szájüregben tenyésző mintegy 700 mikroorganizmust, hogy kiderítse, mely baktérium... |
|
|
|
|
|
|
|
Alzheimer-kór ellen együnk almát
Egy amerikai-koreai közös vizsgálat megállapította, hogy az alma, a banán és a narancs fogyasztása védelmet nyújthat idegrendszert károsító betegségek, például az Alzheimer-kór ellen. Az Alzheimer-kór memóriavesztéssel járó progresszív betegség, kimutathatóan az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás következménye. Mind a nyugati, mind a k... |
|
|
|
|
|
|
|
... összetett lehet ennek oka, a tudósok többsége, köztük Harvey is, úgy véli, hogy a fő ok az, hogy a kutyák szájában ritkán fordul elő egy baktérium.
A bűnös baktérium, a Streptococcus mutans, nagy cukormolekulákkal táplálkozik, miközben a cukrot két kisebb molekulává hasítja. E folyamat során melléktermékként a fogzománcot megtámadó sav keletkezik. Ezért a baktérium az e... |
|
|
|
|
|
|
|
... változatlan maradt.
Antimikrobiális hatás
Hazánkban, nemrég végzett vizsgálatok erősítették meg, hogy a shii take
folyadéktenyészeten nőtt micéliuma több baktériumfaj (Streptococcus pyrogenes,
Staphylococcus aureus, Bacillus megaterium) szaporodását valóban gátolja, azaz ún.
bakteriosztatikus hatású. Az e hatásért felelős anyagok hőstabilak, kivonhatók... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy-két nap alatt a szervezetébe kerülnek azok a baktériumok, amelyek a körülötte élő felnőttek szájában előfordulnak. Egy részük teljesen veszélytelen, de a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans már sokkal nagyobb problémát jelent. Éppen ezért felnőttek, a család se használják a kisbaba evőeszközét, ne nyalják le a cumit, és a gyerek ne rágcsálja a felnőttek fogkeféjét.
... |
|
|
|
|
|
|
|
Zöld tea
Fogyassz zöld teát! A benne található katechin, az EGKG gátolja a fogakat nagymértékben rontó Streptococcus mutans nevű baktériumot abban, hogy a fogzománchoz tapadva kellemetlen leheletet, valamint fogszuvasodást okozzon.... |
|
|
|
|
|
|
|
... ínybetegség. Az olaszországi Anconal Egyetem kutatói vizsgálatok során kimutatták, hogy a kávéban található kiorogénsav, nikotinsav és trigonellin megakadályozzák a fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans elnevezésű baktériumok megtapadását a fogakon. A kutatók eddig a kávé hatását csak mesterséges fogakon vizsgálták, a jövőben szeretnék állatokon és embereken is kipróbálni ... |
|
|
|
|
|
|
|
... ínybetegség. Az olaszországi Anconal Egyetem kutatói vizsgálatok során kimutatták, hogy a kávéban található kiorogénsav, nikotinsav és trigonellin megakadályozzák a fogszuvasodásért felelős Streptococcus mutans elnevezésű baktériumok megtapadását a fogakon. A kutatók eddig a kávé hatását csak mesterséges fogakon vizsgálták, a jövőben szeretnék állatokon és embereken is kipróbálni ... |
|
|
|
|
|
|
|
... BBC hírszolgálatának (www.bbc.co.uk/news/health-18686179) Nick Jakubovics, a kutatók egyike.
Jakubovics szerint amennyiben olyan ártó, szuvasodást okozó baktériumokat, mint a Streptococcus mutans, eltávolítanak a fogakról az enzim közreműködésével, akkor nem szükséges "leradírozni" a teljes plakkot. A kutató szerint további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Intézet kutatói a kókuszolaj, az olívaolaj és más növényi olajok hatását vizsgálták természetes állapotukban, valamint az emésztéshez hasonló enzimes kezelést követően.
Az olajokat Streptococcus baktériumtörzsek ellen vetették be, amelyek gyakori lakói a szájüregnek. A vizsgálat eredménye szerint csak az enzimmel módosított kókuszolajnak volt meg az a képessége, hogy megakadá... |
|
|
|
|
|
|
|
... Az olaszországi Anconal Egyetem kutatói vizsgálatok során kimutatták, hogy a kávéban található kiorogénsav, nikotin sav és trigonellin megakadályozzák a fog szuvasodásért felelős Streptococcus mutáns elnevezésű baktériumok megtapadását a fogakon. A kutatók eddig a kávé hatását csak mesterséges fogakon vizsgálták, a jövőben szeretnék állatokon és embereken is kipróbálni és bebizony... |
|
|
|
|
|
|
|
... fogfehérítés a cél.)
Ha ez még nem lenne elég, a fogszuvasodás is kevésbé fenyeget bennünket, ha szőlőt eszünk, hisz a szőlő polifenol vegyületei meggátolják a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium káros tevékenységét a szájban.
3. Segít a rák elleni küzdelemben és a daganatos betegségek megelőzésében
A polifenolok (többek között a ptetosti... |
|
|
|
|
|